Australiensisk Fotboll

Kärt barn har många namn och Australiensisk fotboll kallas både för Aussie Rules, Australian Football, Footy, Football, dessutom är både australiensisk fotboll och australisk fotboll två lika korrekta benämningar på svenska.

Australiensisk fotboll är ett snabbt och hårt spel, en fysiskt och psykiskt krävande sport där snabbhet, spänst, styrka och bollsinne måste kombineras med uthållighet och mod. Detta innebär dock inte att inte alla är välkomna. Alla typer av spelare (lång, kort, mager, stor, snabb, långsam, stark, svag etc.) har en given plats på plan.

En hel del videoklipp finns på YouTube. Här är några exempel;

Reklam En reklamfilm för sporten
Klipp1 är en amatörmatch.
Klipp2 är en snygg Mark följt av ett mål.
Klipp3 är en kille som kan studsa bollen.
Klipp5 är highlights från ligan i Australien 2009
- Raportera gärna brustna länkar -Hur spelet spelas

En vanlig fråga man får är ”hur likt är det vanlig fotboll, rugby och amerikansk fotboll”. Det enklaste svaret skulle vara att det är en blandning mellan vanlig fotboll och rugby. Bollen är oval och man får ta upp den med händerna. Tacklingarna är också mer lika rugbyns men man får passa bollen åt alla håll och dribblingarna och matchförloppet är mer likt vanlig fotboll.

De flesta skillnader snappar man snart upp och har man spelat någon av de andra formerna så har man mycket gratis och det enklaste sättet att lära sig är att komma ner och prova på…

 

Grunden

I Australien består varje lag av 22 spelare. 18 är på planen samtidigt och de fyra avbytarna får bytas in när som helst under spelets gång. I Sverige spelar vi för det mesta med 9-13 spelare per lag.

En match är uppdelad i fyra kvartar på 20 minuter vardera och man byter sida varje kvart

I Australien spelas sporten på ovala planer vilket de även är i Sverige. I Australien är de ca 165m långa och ca 135m breda. I Sverige spelar man ofta på anpassade rugbyplaner eller på stora plana gräsytor där stolpar sätts upp.

Det är totalt sju umpires (domare), tre på planen, två kantdomare samt två måldomare. I Sverige är det oftast fyra, två på plan samt två måldomare.

Målet består av fyra målstolpar med 6,4 meter mellan vardera stolpe.

Bollen är oval med ett skal av rött eller gult läder. Den är mindre än en rugbyboll men större än en amerikansk fotboll. Bollen skall vara 170 mm i diameter och väga 454 - 482 g

Spelet sätts igång genom att bollen studsas i marken mitt på planen. I Sverige kastas den för enkelhetens skull upp i luften. Detta gör man i början på varje kvart samt efter det att mål gjorts.

En ganska speciell regel för australiensisk fotboll är att man inte får kasta bollen utan måste slå på den.

Man får heller inte springa längre än 15 meter utan att bollen vidrör marken. Detta uppnås oftast genom att bollen studsas och det har visat sig vara svårt för icke-australiensare att lära sig studsa en oval boll. Man får självklart även böja sig ner och låta bollen röra marken.

Tacklingar är man däremot ganska frikostig med men sporten har fått ett allt för dåligt rykte på grund av detta och skador är ovanligare än vad man kan tro.

Vinner gör, inte helt oväntat, det laget som har flest poäng när matchen blåses av och man får sex poäng för varje mål samt en poäng för varje behind, förklaras nedan. Poängen räknas genom att mål och behind läggs ihop. Sju mål, 14 behinds och totalpoängen skrivs till exempel ut så här: 7.14(56)


Upp - Hur spelet spelas - Händelser under matchen - Historia - Lag i Sverige

Händelser under matchen

Mål

Ett mål är värt sex poäng och görs genom att bollen sparkas mellan de två mittersta målstolparna utan att röra någonting, förutom marken, mellan sparkarens fot och målet. Om en mot- eller medspelare vidrör bollen eller om den träffar en målstolpe blir det inget mål utan en behind. En behind är värt ett poäng och erhålls om bollen fås mellan de båda mittersta målstolparna på annat sätt än vid mål samt när bollen, oberoende av metod, fås mellan de yttersta målstolparna. Om man bär, knuffar eller slår in med bollen mellan de mittersta målstolparna får man alltså bara en poäng.

 

Ruck

När spelet sätts igång vid varje kvart eller då mål har gjorts studsas eller kastas bollen upp i luften. Då skall en s.k. ruck-man från vardera lag försöka vinna rucken genom att slå ner bollen till en av sina medspelare som sedan fortsätter spelet. Vid detta tillfälle får fyra personer från vardera lag befinna sig inne i mittområdet. Samma procedur sker även vid inkast samt vid uppkast efter till exempel en tackling.

 

Handpass

Bollen kan passa genom att man slår eller sparkar på den. Handpass görs genom att man slår på bollen med knuten hand. Man kan även slå på en boll som ligger på marken med öppen hand samtidig som man springer. Detta kallas att dribbla och används främst för att undvika att bli tacklad om en motspelare befinner sig allt för nära för att man skall våga ta upp bollen. .

Spark

Sparkar gör man på enklaste sätt men bollen får en stabilare luftfärd och är lättare för en spelare att ta emot om den har en viss bakåtrotation. Vanligaste sparken är en s.k. drop-punt där bollen får en bakåtrotation men flera specialvarianter finns också. Om en sparkad boll färdas minst tio meter och därefter fångas och den inte har vidrört en annan spelare eller marken erhålls en s.k. mark

 

Mark

En mark kan liknas vid en frispark och erhålls om man fångar en boll som efter spark har färdats mer än tio meter utan att vidröra en annan spelare eller marken. En mark skall dock inte blandas ihop med en ”riktig” frispark som också förekommer i australiensisk fotboll. En mark innebär att man får sparka från den platsen man fångade bollen utan att bli störd. Motspelarna får dock placera en person i en ”mur” vid den plats där man fångade bollen. Personen som fångade bollen kan alltid välja att inte använda sig utav marken utan spela vidare och domaren markerar då att spelet fortsätter genom att säga ”play on”.


 

Tackling

En spelare med boll får tacklas fritt mellan axlarna och knäna. Tackling måste dock utföras med höften, bröstet, skuldran, armen eller öppna handen. Man får även koppla grepp och dra omkull en spelare som har bollen. Man får dock inte tackla en motspelare ovan axlarna, under knäna eller bakifrån så att han faller framåt. Det är dock helt enligt reglerna att springa ikapp en motspelare som har bollen, ta tag i honom, eller i hans kläder, och dra honom bakåt eller åt sidorna.
Vid en tackling avgör domaren om spelaren med bollen haft tid och möjlighet att passa bollen innan tacklingen och om han anser detta övergår bollen till tacklaren. I annat fall så sker ett uppkast mellan de två som 'bråkade' om bollen.
En spelare som inte har bollen får tacklas endast om han befinner sig närmare än fem meter från bollen. Detta är ett effektivt sätt att skydda sina medspelare som har bollen och kallas i dessa fall för shepherding. Man får dock inte koppla grepp och hålla fast en spelare utan boll.Historia

1856 återvände Tom Wills från Rugby School i England där han spelat Cricket och en tidig form av fotboll. På den tiden var fotbollen en blandning av ”vanlig” fotboll, Irländsk fotboll och Rugby. Han förde med sig idén till Australien för att Cricketspelarna skulle ha något att träna på under vintern. Reglerna för sporten Australian Football skapades av Tom och några av hans sportkollegor men liknande sporter spelades sedan tidigare både bland imigranterna och bland aborginerna som kallade sin sport för marn grook. I början hade man en rund boll men i början på 1900-talet bytte man till den ovala. Melbourne Football Club grundades 1858 och den första matchen spelades mellan Scotch College och Melbourne Grammar School.

Sporten skapades i Victoria

”Footy”, som sporten populärt kallas, är mest populär i delstaten Victoria (huvudstad: Melbourne). Victorian Football Association (VFA) bildades 1877. Åtta klubbar bröt sig ut 1896 och bildade Victorian Football League (VFL). År 1925 hade ytterligare fyra klubbar tagits upp i VFL, dock endast klubbar från den egna delstaten.

När klubben South Melbourne 1982 flyttade till New South Wales och blev Sydney Swans fick den vara kvar i VFL, och 1987 tillkom två klubbar från andra delstater, West Coast Eagles (Western Australia) och Brisbane Lions (Queensland).

Sedan ligan 1990 döptes om till Australian Football League (AFL) har ytterligare tre klubbar från andra delstater kommit med, Adelaide Crows 1991, Fremantle Dockers 1995 och Port Adelaide Power 1996. Av de sex delstaterena saknas endast Tasmanien i AFL (samt egentligen Northern Territory men det är tekniskt sett ingen delstat). Australisk fotboll kom annars dit tidigt och är mycket populär där.

AFL består av:

Adelaide (Crows) Essendon (Bombers) North Melbourne (Kangaroos) St Kilda (Saints)
Brisbane (Lions) Fremantle (Dockers) Melbourne (Demons) Sydney (Swans)
Carlton (Blues) Geelong (Cats) Port Adelaide (Power) West Coast (Eagles)
Collingwood (Magpies) Hawthorn (Hawks) Richmond (Tigers) Western Bulldogs

Två nya lag är påväg in i AFL och dessa är Gold Coast och Western Sydney

Aussie Rules i resten av världen

Australiensisk fotboll finns numera på varje kontinent (förutom Antarktis...), störst är den naturligtvis i Australien. Men den växer i Europa också, där det i princip numera finns ett lag i över hälften av de europeiska länderna.Aussie Rules i Sverige

Det första laget i Sverige grundades 1993 och var Helsingborg FC. Första året kallade de sig för the Ravens men bytte namn till the Saints innan de gick med i den danska ligan och spelade sin första match 1994. Helsingborg Saints bestod inte enbart av Helsingborg-spelare utan var hela Skånes lag. Det andra laget att startas i Sverige var Lund Bulldogs. De spelade i den danska ligan år 1995 men lades ner efter en säsong.

År 2003 bestämde sig Helsingborg, Lund och Malmö för att starta tre separata lag och använda the Sants när de mötte danska lag. De tre skånska lagen blev då Helsingborg West Raptors, Lund Magpies och Malmö Maulers. Dessa tre lag startade också en skånsk liga som en del under den danska ligan. År 2003 var också det året då Göteborg Berserkers såg dagens ljus…

År 2004 startades det två lag i Stockholm, Dynamites och Royals, men 2005 startades en Stockholms liga med tre lag, där Stockholm Dynamite blev deras gemensamma lag och de tre individuella lagen är Norrut Axmen, Central Royals och Söderut Sharks. År 2006 är Stockholm uppdelade i Royals och Dynamite.

2005 var också året då Borås ARFC bildades efter det att några Boråsspelare ur Göteborg Berserkers bestämde sig för at starta en egen klubb i Borås.

Detta ändras hela tiden och i Skrivande stund (Juni 2010) finns minst följande lag i Sverige Malmö, Helsingborg, Göteborg, Karlstad, Falun, Bromma, Solna, Södermalm och Årsta.